Toivon, että juhlapyhät ovat antaneet kaikille mahdollisuuden nollata ajatuksia, suunnata katse kohti uusia haasteita ja levätä. Myös heille, joiden velvollisuudet ja työt eivät mahdollistaneet perinteiseksi miellettyä lomaa. Eräs näistä “ammattiryhmistä” ovat  omaishoitajat. Entisenä omaishoitajan tiedän, etteivät  lomiin ja taukoihin ole samanlaisia mahdollisuuksia, kuin monissa muissa velvollisuuksissa. Kun oma läheinen kaipaa apua, on vaikea katsoa omia työaikoja, tauotuksia tai vuosilomia. Tämä saattaa aiheuttaa uupumusta omaishoitajien keskuudessa, sillä työ on jo itsessään raskasta. Omaishoitajana toimiminen ei ole vain työtehtävä, vaan se on emotionaalisesti tärkeä osa omaishoitajan elämää.

Eikö omaishoitajille ole lomapäiviä? On, mutta niiden pitämiseen suhteen vallitsee edelleen todella toksinen ilmapiiri, jossa paheksutaan vapaapäiviä pitäviä omaishoitajia.

Kiperiä ja viiltäviä kuitteja tulee lähipiiristä, naapureilta ja jopa ystäviltä:  ”Miten voit jättää omaisen yksin tai taukolaitokseen”. 

Tämä tarina toistuu usein omaishoitajien kertomuksissa.

Todella monia asioita tulisi kehittää omaishoitajuuteen liittyen.

Ne ovat sidottuja järjestelmiin ja vaativat poliittisia muutoksia. Näistä ajatuksista kerron lisää myöhemmin, sillä kyseiset ongelmat nousevat esille myös kotikunnassani Vantaalla. Yhden asian muuttaminen ei kuitenkaan maksa mitään. Se on asennemuutos.

Toivon vuodelle 2021 asennemuutosta omaishoitajia kohtaan, jotta he voivat jatkaa arvokasta työtään ilman stigmatisointia.

Gurmann Saini www.gurmannsaini.fi

Kirjoittaja on 23-vuotias entinen omaishoitaja ja vantaalainen kuntavaaliehdokas sekä toimii Länsi-Vantaan Vihreiden varapuheenjohtajana.